Španci se uveliko spremaju za prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj protiv najboljih rukometaša Bosne i Hercegovine, koja se igra u Valladolidu.

Utakmica Španija – BiH igra se 2. novembra u dvorani Huerta del Rey, a danas je održana i konferencija za medije kojoj su prisustvovali gradonačelnik Valladolida Oscar Puente, predsjednik španske rukometne federacije Francisco V. Blazquez, predsjednik Rukometnog kluba Atletico Recoletas Valladolid, Mario Arranz i Alberto Bustos, odbornik u gradskoj skupštini Valladolida zadužen za sport.

Francisco V Blazquezistakao je da će španska javnost u Valladolidu vidjeti novi tim, pun entuzijazma i novih lica, koji će se, prema njegovim riječima, boriti za titulu prvaka svijeta u januaru naredne godine na SP u Francuskoj.

Oscar Puente, gradonačelnik Valladolida, zahvalio se na povjerenju, te istakao da njegov “grad koji živi sa strašću za sport i njegovi navijači sigurno će napuniti tribine dvorane Huerta del Rey, te da će biti pravo navijačko grotlo i velika podrška za španski tim“.

Zahvaljujući pomoći grada Valladolida odlučeno je da cijena ulaznica za utakmicu protiv BiH bude 10 eura za odrasle, 5 eura za djecu starosti od 7 do 17 godina, dok će djeca mlađa od 7 godina besplatno moći ući u dvoranu.

Španija je apsolutni favorit naše grupe, tako da bh. tim sa novim selektorom Bilalom Šumanom na ovo gostovanje ide bez ikakvog imperativa. Nama je mnogo važnija utakmica 6. novembra u Sarajevu, gdje nam je protivnik Austrija, vjerovatno glavni rival za drugu poziciju u grupi, koja vodi direktno na Evropsko prvenstvo.  Upravo će nam protiv Austrije biti potrebna i velika podrška naših navijača, koji će zasigurno napuniti tribine dvorane “Mirza Delibašić”.

Pored Španije i Austrije, u našoj grupi je još i Finska.