Iskusni srednji bek rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivan Karačić proteklih godinu danas nosio je dres najboljeg švicarskog tima Kadetten Schaffhausena, no nakon što se okončaju reprezentativne obaveze popularni Ivo će na drugi kontinent. Najstariji od braće Karačić potpisao je ugovor sa izraelskom ekipom Maccabi Srugo Rishon Lezion.

Nova destinacija

– Bilo je neočekivano da promijenim sredinu s obzirom na to da sam sa Kadettenom imao ugovor na tri i pol godine, ali pratički nakon godinu smo kao „sporazumno“ raskinuli ugovor. S jedne strane mogu biti zadovoljan, ali s druge teško je mijenjati igračku sredinu u toku sezone – kaže Karačić, te dodaje:

– Iskreno nisam ni imao mnogo izbora jer sam igrao Ligu prvaka, tako da je spisak timova za koje mogu igrati bio itekako skraćen. Naravno zbog održavanja forme i reprezentacije bilo mi je potrebno da što prije nađem klub, a na kraju sam prihvatio ponudu Maccabija koja je zadovoljila moje finansijske uslove.

Karačić će do kraja sezone nositi dres ekipe koji se ove sezone takmičiti u EHF Cupu, no sada je u potpunosti skoncetriran na obaveze u nacionalnom timu, koji je u augustu dobio novog selektora – Bilala Šumana.

– Svaki trener donese nešto pozitivno, nešto novo, a vjerujemo da smo upravo to dobili sa novim selektorom. Nadam se da će to unaprijediti našu igru, popraviti neke segmente i na koncu mislim da smo zaslužili plasman na još jedno veliko takmičenje – istakao je bh. reprezentativac koji se nada da će njegovi saigrači i on u narednim danima uspjeti ispuniti sve zamislili legendarnog krila reprezentacije BiH.

Ukoliko u tome najbolji rukometaši naše zemlje sigurno će povećati svoje šanse da se nađu na završnici Evropskog prvenstva koje se 2018. godine igra u Hrvatskoj. Duel sa Austrijom u 2. kolu kvalifikacija mogao bi biti meč koji će odlučiti sudbinu našeg tima u ovom ciklusu.

Nakon što kvalifikacije otvorimo gostovanjem u Španiji 2. novembra, četiri dana kasnije igramo u dvorani „Mirza Delibašić“.

– Austrija je naš stari znanac iz kvalifikacija, ali i iz grupe Svjetskog prvenstva 2015. Austrijanci su dosta promijenili ekipu, podmladili su je. Otišli su neki od njihovi najbolji igrači koji su nam ranije pravili probleme. Tu prije svega mislim na Szilagyija, Ziuru i golmana Marinovića, tako da su okosnicu tima dosta promijenili. Sada su tu neki novi igrači kao što je Bylik. Oni su mladi, ali smatram da ovoga puta mi moramo preuzeti ulogu favorita u utakmicama sa Austrijom – naglasio je 31-godišnji bh. rukometaš.

Od ekipe koju predvodi Islanđanin Patrekur Jóhannesson poraženi smo u dva od ukupno tri dosadašnja međusobna susreta, dok jedan duel okončan bez pobjednika. Kako kaže Karačić vrijeme je da se sravnaju neki računi.

Dodatno sazreli

– Vrijeme je da Austriji naplatimo dug za poraz na SP-u. Igrački smo se dosta digli u odnosu na prethodni period i naša reprezentacija je dodatno sazrela, dok su Austrijanci u blagom padu i trebat će im neko vrijeme da ponovo naprave jednu respektabilnu ekipu – rekao je na kraju Karačić koji je među prvima stigao na okupljanje.

Dino Stambolić/Faktor.ba