Srednji vanjski naše rukometne reprezentacije Marko Tarabochia jedno vrijeme dijelio je svlačionicu sa Nikolom Prcom u poljskom timu Azoty Pulawy, sada već drugu sezonu nosi dres Wisle.

U vrijeme kada mu je Prce bio saigrač, Marko Tarabochia postao je reprezentativac Bosne i Hercegovine i njegovo ime je redovno na spiskovima selektora.

Tarabochia, rođeni Zagrepčanin, u minulom periodu imao je važnu rolu u igri bh. tima, a očekuje se da tako bude i ubuduće.

Na Ilidžu i pripreme reprezentacije stigao je dobrog raspoloženja i spreman za predstojeće kvalifikacione duele sa Španijom i Austrijom.

– Španci su favoriti ali ih možda možemo iznenaditi. I oni su mijenjali selektora i imaju promjena u sastavu. Naša prava šansa je susret sa Austrijancima u kojem možemo napraviti mnogo toga – kaže Tarabochia u razgovoru za službenu stranicu Rukometnog saveza BiH.

Bez obzira što su očekivanja velika, Tarabochia je pohvalio i austrijski tim, koji ima nekoliko vrhunskih pojedinaca.

– Imamo kvalitet za pobjedu. No, moramo se dobro pripremiti. Oni imaju dosta kvalitetnih igrača, koji igraju bitne role u svojim klubovima. Recimo, austrijski dvojac iz Kiela (Nikola Bylik i Raul Santos) igra u odličnoj formi – kazao je Tarabochia

Marko Tarabochia je rođen u Hrvatskoj, zemlji koja je domaćin Evropskog prvenstva 2018. godine za kojeg vizu traži i BiH.

– Igram već dugo za BiH i ovdje mi je super, odlično je sve. Bilo bi savršeno igrati u dresu BiH na EP u mojoj rodnoj zemlji – istakao je Tarabochia.

U svojoj dosadašnjoj karijeri Marko je nastupao za Zagreb, Medveščak, Maribor, Azoty i Wislu.

I. ĆOSIĆ