Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine očekivano je poražena od favorizirane Španije u Valladolidu sa 30:21 (12:6) na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

Osim prvih 15 minuta kada smo imali i vodstvo sve do 4:3, ostatak utakmice prošao je u boljoj igri Španaca.

Nakon tih 4:3 u 13. minuti uslijedio je period naše katastrofalne igre u napadu, pa su Španci napravili od 8:0 za 14 minuta i pobjednik je praktično riješen.

Na poluvrijeme se čak otišlo i sa prihvatljivim zaostatkom (6:12). Da je naš napad pratio dobru igru odbrane i da sutkinje iz Francuske nisu „pogurale“ još barem dva gola domaćina, možda bi nakon 30 minuta imali rezultatski egal.

U drugom dijelu smo bili na minus 11 u nekoliko navrata, ali smo se vraćali i utakmica je privedena kraju sa zaostatkom bh. tima od devet golova razlike.

Najefikasniji u našem timu bio je Marko Panić sa šest golova, dok je kod Španije Valero Rivera postigao jedan više.

Suđenje domaćinsko i totalno različiti aršini kod isključenja, prekršaja…, ali i objektivna neuigranost u napadu, nisu nam išli naruku i uvijek ostaje žal za boljim rezultatom.

No, poraz od Španije je očekivan. Furija je svjetska rukometna velesila i ne treba žaliti. Sada nam predstoji spektakl u Sarajevu, jer u nedjelju nam dolazi Austrija, koju moramo dobiti. U slučaju pobjede stvorili bi dobre temelje za nastavak kvalifikacija.

Našim Zmajevima čestitamo na borbenoj igri i zalaganju, selektor Šuman će sve to fino posložiti i sigurno ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve jači i jači.

Bh. ekspedicija se iz Španije vraća u četvrtak. Planirano je da na Sarajevskom aerodromu bude oko 12,30 sati odakle će krenuti put baze u hotelu “Hills” gdje će biti na okupu sve do meča sa Austrijancima.

Španija – BiH 30:21 (12:6)

VALLADOLID. Dvorana Polideportivo Huerta del Rey. Gledalaca 3.200. Sudije: Charlotte Bonaventura i Julie Bonaventura (Francuska). Delegat: Antonio Goulao (Portugal). Sedmerci: Španija 5 (5), BiH 3 (2). Isključenja: Španija 6, BiH 12 minuta. Rezultat: Španija – BiH 30:21 (12:6).

ŠPANIJA: Gonzalo Pérez de Vargas (Rodrigo Corrales), Entrerríos 4, Viran Morros, Carlos Molina 1, Valero Rivera 7 (4p), Ferran Solé 1, Gurbindo 1, Tomàs 4, Sarmiento 3, Aginagalde 2, Sánchez-Migallón 2, Cañellas 1, Iosu Goñi 1, Dujshebaev 2 (1p), Adrià Figueras 1. Selektor: Jordi Ribera.

BOSNA I HERCEGOVINA: Benjamin Burić (Grahovac), Tarabochia 3 (2p), Vražalić 1, Panić 6, Prce 2, Vranješ, Nuić 4, Ovčina 1, Perić, Senjamin Burić 1, Jarak, Terzić, Toromanović 1, Karačić, Vegar 2. Selektor: Bilal Šuman.

I. Ć.