Još kao golobradi mladić 2001. godine osjetio je čar igranja za reprezentaciju BiH. Krčio je potom svoj rukometni put strpljivo, korak po korak i danas, petnaest godina poslije, Mirsad Terzić slovi za jednog od najboljih evropskih defanzivnih igrača. A, ne samo danas, tako je bilo i godinu, dvije, tri… unazad.

Briljantna karijera ovjerena je dugogodišnjim igranjem na visokom nivou u mađarskom velikanu Vezspremu. Respekt sa sobom nosi gdje god da je, kod suparnika, saigrača, sudija…, pa do navijača, i svojih i protivničkih.

Ne štedi se Terza ni u reprezentaciji BiH, te će i njegov doprinos u današnjoj utakmici protiv Austrije biti izuzetno važan na putu ka ostvarenju željenog cilja – trijumfa.

Prva kvalifikaciona utakmica protiv Španije u Valladolidu (21:30) je arhivirana. Fokus je na okršaju sa Austrijancima, ali u razgovoru za službenu stranicu Rukometnog saveza BiH, iskusni reprezentativac se osvrnuo nekoliko dana unazad…

– Sigurno je da smo svi počeli od četvrtka razmišljati o Austriji, ali zbog nekog napretka treba napraviti analizu prethodne utakmice. Poraz od devet razlike nije realan zbog toga što izgleda da su nas baš nadigrali, ali nisu. Dosta segmenata kod nas bilo je dobro. Sudije su bile rogorozne prema nama, ali nećemo o njima. Spomenut ću samo to kako nam nisu dozvolili da od 15. minute nastavimo igrati čvrstu odbranu kao do tada, a igrali smo je odlično. Da jesu, možda bi utakmica otišla u drugom smjeru.

Mislim da smo poboljšali našu polukontru, naročito u drugom poluvremenu, napredovala je naša igra sa igračem više. Tako, tražimo neke pozitivne stvari, ali i negativne smo analizirali, sve u svrhu napretka i da igramo bolje – priča Terzić za sajt rsbih.com.

Mi smo u nekoj novoj tranziciji, studiozno radimo svake treninge i mislim da ćemo biti sve bolji. Obećavam da ćemo biti bolji iz utakmice u utakmicu i nadam se da ćemo veliki pomak napraviti već večeras u Sarajevu. Nadam se da će naši navijači doći da to vide

O današnjem protivniku govori otvoreno…

– Nije to ona Austrija otprije. Oni igrači koji su bili vođe, okosnica njihovog tima, oni koji su davali čvrstinu i sigurnost u igri više nisu tu. Sada su podmlađeni, ali opet imaju dobrih i kvalitetnih pojedinaca. Nismo imali puno vremena za neku detaljniju pripremu utakmice, ali o Austriji imamo sve informacije. Znači, nema nekog iznenađenja i samo je do nas – kaže Terzić.

Ono što mi trebamo uraditi nije mnogo. Imamo kvalitet, imamo igrače, ali nijanse donose prevagu…

– Moramo poboljšati efikasnost, kvalitetnije šutirati, pogađati zicere, ne gubiti olako lopte koje se teško osvoje. Moramo u tom napadu biti koncentrirani dvije minute, ako smo već bili minut i pedeset sekundi, znači izdržati još i tih deset… Dakle, sve su to sitnice koje mogu donijeti prevagu. Može jedan gol odlučiti utakmicu protiv Austrije tako da u svakom segmentu pokušavamo da radimo, analiziramo i pokušavamo napredovati i u napadu i u odbrani – ističe Terzić.

Austrija je izgubila neočekivano od Finske u prvom kvalifikacionom kolu, istovremeno dok je naš tim vodio bitku s „Furijom“ u Valladolidu. Pitali smo našeg asa, koliko se taj poraz može odraziti na Austrijance u, za nas, pozitivnom ili negativnom smislu?

– Austrijanci su već prije dva, tri dana došli u Sarajevo pokazavši time koliko cijene BiH i koliko im je važna ova utakmica. Planirali su dobiti Finsku kući i nas ovdje i završiti posao u kvalifikacijama. Malo im se plan poremetio. U prošlosti smo imali dosta utakmica s njima. Mislim da nas respektuju, da su nas respektovali i kada su bili bolji, jer su nas i tada jedva dobijali ili smo mi sami sebe pobjeđivali vlastitim greškama. Uvjeren sam da se može igrati sa Austrijancima. Trebamo iskoristiti ovu šansu i pobijediti ih – optimista je Terzić.

Prekaljeni bh. reprezentativac za kraj razgovora kaže kako bi volio da večeras minus devet protiv Španije ne bude razlog da ljudi ostanu kućama, te da naši navijači budu igrač više za izabranike Bilala Šumana.

– Španija je svjetska velesila i to svako zna. Mi smo u nekoj novoj tranziciji, studiozno radimo svake treninge i mislim da ćemo biti sve bolji. Obećavam da ćemo biti bolji iz utakmice u utakmicu i nadam se da ćemo veliki pomak napraviti već večeras u Sarajevu. Nadam se da će naši navijači doći da to vide i da zajedno slavimo pobjedu – kazao je Terzić.

I.ĆOSIĆ