Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman učestvovat će kao predavač i specijalni gost na 9. međunarodnom kongresu “Sport i zdravlje ”, koji organizuje Fakultet za tjelesni odgoj i sport, Univerziteta u Tuzli u petak, 2. decembra 2016. godine.

Šuman će biti predavač na temu „Nova era BH. rukometa“.

Selektor naših najboljih rukometaša je u najavama Kongresa predstavljen kao proslavljeno ime bh. rukometa. Osim maternjeg, aktivno govori danski, njemački, engleski i španski jezik.

U kontinuitetu rukometom se Šuman bavi u periodu od 1988. do 2016. godine, što kao igrač što kao trener. Kao mlad igrač od 1988. do 1992. godine bh. selektor je nastupao kao profesionalac u Pelisteru iz Bitole, koji je tada bio jedna od najboljih ekipa ex-Jugoslavije.

Od 1992. do danas je u danskom Koldingu s kojim je bio višestruki prvak i osvajač Kupa te zemlje. Iz Danske je izbivao samo u periodu od 2002. do 2004. godine kada je nosio dres Barakalda iz Bilbaa i jedno vrijeme je bio najbolji strijelac španske Asobal lige.

Od 2006. godine bavi se trenerskim poslom. Vodio je žensku ekipu KIF Koldinga u prvoj danskoj ligi, koja je bila najjača na svijetu. Trenirao je igračice iz svih dijelova svijeta i s njima bez prevodioca komunicirao na 3-4 jezika.

Od 2012. godine je ponovo u muškoj ekipi KIF Kolding-Kopenhagen. Radio je sa igračima koji su u svojoj karijeri osvojili baš sve – lige prvaka, evropska, svjetska prvenstva, olimpijske medalje…

Primjer su Kasper Hvidt, Bo Spoleberg, Lasse Boesen, Kim Anderson…

Prisutni će, kako najavljuju organizatori Kongresa, i ove godine moći čuti izvanredna predavanja eminentnih profesora i istaknutih sportskih radnika koji će govoriti o ulozi kineziološke edukacije u savremenom životu, o značaju motoričkih aktivnosti djece predškolskog uzrast, o značaju sporta u savremenom životu, modernim trenažnim tehnologija, o specifičnosti tjelesnog odgoja kod djece sa intelektualnim teškoćama, o individualnim programima adaptirane tjelesne aktivnosti za osobe sa posebnim potrebama i drugim temama.

I. Ć.