Rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Mirsad Terzić i karatistkinja Ivona Ćavar najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Terzić je proglašen najboljim u muškoj konkurenciji na završnoj manifestaciji koja je večeras održana u Kongresnoj dvorani hotela “Holiday” u Sarajevu.

Mirsad Terzić, jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta u 2016. sa mađarskim Vespremom pokupio je  gotovo sve trofeje. Očekivano je osvojio duplu krunu u Mađarskoj, a zatim je odbranjen naslov u sve jačoj SEHA ligi. U finalu je pobijeđen Vardar sa 28:26. Pravo je čudo kako se bh. rukometaš ove godine nije popeo i na krov Evrope.

Njegov tim je dominirao u finalu protiv Vive Kielcea, imao velikih devet razlike petnaestak minuta do kraja, ali je na kraju poražen. Popularni Terza ujedno je i rekorder po broju nastupa za reprezentaciju BiH, za koju je debitovao sa 18 godina. Sa “Zmajevima” je prošle godine izborio prvi plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Zbog klupskih obaveza, Terzić nije lično preuzeo nagradu ali se bh. javnosti i svima u Kongresnoj dvorani hotela “Holiday” obratio putem video poruke.

Ova nagrada sigurno je najbitniji momenat u mojoj karijeri. Svi mi sportisti radimo, treniramo i nastojimo zabilježiti što bolje rezultate. To je način života sportista, lijepo je znati da to neko prati, a poseban je osjećaj kad vas neko i nagradi za trud i zalaganje, kazao je putem video linka naš as.

Nagradu koju je uručio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH preuzela je Dinka, supruga Mirsada Terzića.

“U ovom velikom danu za mene, moju porodicu i za sve ljude koji su me podržavali svih ovih godina, osjećanja su mi pomiješana. Ponosan sam i sretan zbog velikog priznanje koje sam dobio na uglednoj manifestaciji u organizaciji ‘Nezavisnih novina’ i Radio televizije BiH, ali sam istovremeno i tužan što zbog klupskih obaveza nisam bio u mogućnosti da lično preuzmem nagradu i prisustvujem ovom značajnom događaju.

Ova nagrada sigurno je najbitniji momenat u mojoj karijeri. Svi mi sportisti radimo, treniramo i nastojimo zabilježiti što bolje rezultate. To je način života sportista, lijepo je znati da to neko prati, a poseban je osjećaj kad vas neko i nagradi za trud i zalaganje.

Ova nagrada je kruna višegodišnjeg angažmana u svim klubovima kojima sam igrao i naravno u reprezentativnoj karijeri BiH i nadam se da će biti i svojevrsna poruka mladima da uspjeh nije lak ali je ipak dostižan”, poručio je između ostalog Terzić kojem su najveći konkurenti za ovu nagradu bili karatista Meris Muhović i teniser Damir Džumhur.

Rukometni savez BiH čestita Mirsadu Terziću na ovome velikom priznanju!