Na Svjetskom, prvenstvu za rukometaše u Francuskoj danas su na programu utakmice četvrtfinala. Hrvatska igra protiv Španije, a u ostale tri utakmice su dvoboji  Francuske i Švedske, Slovenije i Katara, te Mađarske i Norveške.

U nastavku pročitajte osam zanimljivosti vezanih za rukometni Mundijal.

Tri igračka prvaka još su na turniru

Aktuelni svjetski prvaci Francuzi na klupi imaju dva igračka svjetska prvaka, Guillaumea Gillea i Didera Dinarta, a među selektorima ostalih četvrtfinalista je još jedan osvajač ovog trofeja u igračkim danima.

Riječ je o slovenskom selektoru Veselinu Vujoviću koji je taj naslov osvojio u dresu jugoslavenske reprezentacije 1986. godine na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj.

Tri španska selektora

Čini se kako su najbolji stručnjaci na ovom Mundijalu Španci, jednostavno zato što ih je najviše ostalo među osam najboljih, Ribera je na klupi „Furije“, Sabate je selektor Mađarske, a Rivera Katara.

Francuzi i Španci jedini preostali pobjednici grupa

Biti prvi u grupi, pokazalo se, i nije neka pljačka. Najbolje zasad ide domaćinima Francuzima i Špancima, samo te dvije reprezentacije ostale su neporažene na turniru, imaju šest pobjeda iz šest utakmica.

Tri polufinalista iz Rija već su kući

Na minulim Olimpijskim igrama u Riju zlatnu medalju osvojili su Danci, koji su izletjeli u osmini finala od Mađarske, a za bronzu su se borili Nijemci i Poljaci, koji će također ostatak SP-a pogledati na TV-u.

Od trojice islandskih trenera ostao jedan

Islanđani su također imali trojicu trenera na ovom SP-u, ali u turniru je preostao samo jedan, švedski selektor Kristian Andresson.

Katar jedina neevropska reprezentacija

Baš kao i na prošlom Svjetskom prvenstvu, Katar je ostao jedina neevropska reprezentacija među osam najboljih.

Samo jedan selektor s naslovom

Među osmoricom selektora koji su dogurali do četvrtfinala samo je jedan osvojio naslov kao trener, Valero Rivera na klupi Španije prije četiri godine.

Norveška prvi put u četvrtfinalu

Norvežani će debitirati u ovoj nokaut fazi. Današnji ogled s Mađarima bit će im prvi u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, otkako se igra sadašnji sistem takmičenja.