Pred sutrašnju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Estonije, danas su se novinarima obratili članovi rukometne reprezentacije BiH.

Selektor Bilal Šuman je naglasio kako u prethodnim kvalifikacijama naš tim nije imao podršku Fortune.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu imati više sreće. Selekcija Estonije ima izmjenjen sastav, tu su sada Patrail i Jaanima, tako da se njihova igra izmijenila, vidjet ćemo kako to izgleda. Želimo da realizujemo ove stvari koje smo zamislili, da iz tranzicije savladamo Estonce i tako otvorimo kvalifikacije na pravi način. Što se tiče naših igrača, tu je širi spisak, 16 igrača će sutra izaći na teren, a u Estoniju će putovati 18 igrača. Svakako, nadam se da će doći veliki broj navijača u Skenderiju, da nas podrže, očekujemo dobru predstavu”, istakao je selektor BiH.

Govoreći o eventualnom pritisku i ulozi favorita, Šuman je kazao:

“Ja ne bih pričao o pritisku, nedostajali su nam segmenti u kojima možemo biti bolji, tako da ćemo se mi okrenuti sami sebi. Nadam se da nećemo imati problema. Imamo kvalitet i potencijal da ostvarimo dobre rezultate. U Sarajevu preuzimamo ulogu favorita”.

Kapiten Mirsad Terzić je istakao:

“Estonija s ova dva šutera iz Bundeslige je ozbiljna ekipa, ali kao što je selektor rekao, razmišljamo i radimo na sebi. Sjetit ćemo se Austrije, jer nas tada nije ona pobijedila, nego smo pobijedili sami sebe. Popravit ćemo stvari koje nisu bile dobre i uz podršku publike želimo pobjedu”.

Nikola Prce novinarima je kazao:

“Manje-više sve je rečeno. Od posljednja četiri puta dva puta su nas dobili i neće biti nimalo lagano”.

Ivan Karačić također je bio kratak:

“Moramo vjerovati da ćemo kroz kvalifikacije izboriti novi plasman na SP. Estonija je bila protivnik u ta prva dva meča prošli put i pobijedili smo, pa neka nam i ovaj put budu sretni. Ovo je drugi ciklus pod vodstvom Šumana i bit će nam lakše da usvojimo većinu njegovih zamisli. Nadam se da će sve ići kako treba”.

Benjamin Burić je kazao:

“Apsolutni smo favoriti, dat ćemo sve od sutra pobijedimo. Bez obzira na to ko igra sutra moramo slaviti.”

Na spisku selektora Šumana je sljedećih 28 igrača: Benjamin Burić, Denis Serdarević, Damir Efendić,  Tomislav Nuić, Alen Ovčina; Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić, Srđan Predragović; Igor Mandić, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Faruk Halilbegović, Vladan Lončar, Tarik Vranac; Adnan Harmandić, Goran Daničić, Benjamin Čičkušić, Ivan Karačić, Josip Perić, Mario Pavlak; Marko Panić, Dejan Malinović, Kosta Savić, Ibrahim Haseljić; Muhamed Toromanović, Vladimir Vranješ i Senjamin Burić.

BiH se nalazi u grupi 6 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Danskoj i Njemačkoj. Samo pobjednici svih šest grupa plasiraće se u baraž. Naša selekcija će prvi susret s Estonijom igrati 25. oktobra u dvorani “Mirza Delibašić“ u Sarajevu (20 sati), a drugi tri dana kasnije u Talinu.

U januaru naredne godine nastavljaju kvalifikacije duelima protiv Švajcarske, jedine preostale selekcije u grupi 6.

SCsport