U nedjelju je u Visokom održano okupljanje U14 rukometne reprezentacije. Radi se o 3. kontrolnom okupljanju naših mladih rukometaša, a u Visokom ih je boravilo 35.

Najbolji uvid

– Iz iskustva mogu reći da je ovo prvi put da se jedna selekcija na ovako studiozan način odabire i traži. Ovo ima višestruku korist, a osim što će nama, koji vršimo selekciju, dati najbolji mogući uvid, mislim da će svaki od ovih dječaka dobiti još veći poticaj da radi bolje u svom klubu, da zna da se na njega gleda, da može da postane reprezentativac, kaže za Oslobođenje jedan od trenera legendarni Jasmin Mrkonja i dodaje:

– Budući selektor bi trebao da napravi spisak od 20-ak imena, koji će poslije da ih okuplja i radi s njima. To sada ostaje na Savezu ili na selektoru, a opet iz iskustva mogu da kažem, ako se bude čekao Savez, to će ići malo teže, pa bi svaki selektor trebao da iskoristi svoja privatna poznanstva i da okuplja ove momke. No, evo da kažem da u čitavom ovom sivilu u bh. rukometu, mislim da su ove nacionalne mlade selekcije jedina svijetla tačka. Još da nam rukometna glava u Sarajevu ozdravi pa da možemo reći da se nadamo nekim boljim danima kompletnog bh. rukometa.

Tehnički koordinator okupljanja Haris Galijašević kazao je da će svi igrači ući u bazu podataka.

– Igrači su u Visokom bili podijeljeni u dvije grupe i obavili su po jedan trening. Oni će ući u našu bazu podataka, gdje ćemo voditi evidenciju o njima, a cilj nam je da nakon okupljanja u januaru u Međugorju, organizujemo turnir reprezentacija regija i napravit ćemo jedan filter, tako da će selektor, ko god bude, imati jasan uvid s čime to raspolaže. Naravno, reprezentacija nije zatvorena za igrače koji ne prođu na prvim okupljanjima, riječi su Galijaševića, koji je istakao da je jako bitna činjenica da imamo selekciju 2004. godište i mlađi, jer to u regionu jedino još Slovenija ima.

– Meni kao koordinatoru ova okupljanja ulijevaju nadu da će bh. rukomet krenuti naprijed i da će upravo ova djeca potaknuti stvari da bh. rukomet krene pravim putem i bude na mjestu gdje treba biti, dodao je Galijašević.

Direktor reprezentacija Gordan Muzurović istakao je da su ovakva okupljanja jedini ispravan put.

– Ovo je najbolja strategija koja se može provoditi bilo gdje kada su sport i rukomet u pitanju. Definitivno opredjeljenje za svoju djecu i reprezentaciju je jedini ispravni put i pritom na prostoru cijele BiH, bez obzira na to ko odakle dolazi – djeca su djeca. Ono što mene posebno raduje jeste da grb RSBiH na kojem je ime ove zemlje stanuje na prostoru cijele zemlje, među ovom djecom sigurno se kriju novi Mirsadi Terzići, Nikole Prce i ova djeca treba da nastave ovu priču i budu bolja od pomenutih. Naša je dužnost da im obezbijedimo uslove, imamo odličnu ekipu koja radi s ovom djecom, rekao je Muzurović i dodao:

Hvala domaćinu

– Imamo blokadu računa i sve opterećavajuće faktore, a stvari funkcionišu kao nikad dosad. Ovakvu situaciju nismo imali 20 godina. Neko je to prepoznao i čast mi je da radim s ovim ljudima. Hvala domaćinima, koji su se bez riječi odazvali da ovo organizuju, hvala medijima, prije svega Oslobođenju, koje uvijek prati ovakve stvari i uvijek je uz nas, a znamo da je ovo put ka ozdravljenju bh. rukometa.

JASMIN TAJIĆ/Oslobodjenje.ba