Proteklog mjeseca je u okviru Rukometnog saveza BiH, a za potrebe istraživanja EHF, izvršeno istraživanje i usklađivanje podataka o rukometnoj infrastrukturi u BiH.

„U istraživanje su bili uključeni svi klubovi iz oba entiteta i želim naglasiti odličnu saradnju sa Rukometnim savezom Republike Srpske i Rukometnim savezom Federacije BiH. Napokon smo došli do podataka na osnovu kojih možemo razmišljati o strategiji za dalje“, rekla je Generalni sekretar RSBiH, Lejla Hairlahović i dodala:

„Mi imamo pod okriljem saveza u BiH i na različitim nivoima takmičenja 3361 rukometaša i 1497 rukometašicu od šest godina pa sve do seniora. Istraživanje je pokazalo pozitivne strane rukometa u BiH, a to je veliki broj djece do 18 godina koji su u trenažnom procesu, ali isto tako pokazalo je i negativne strane poput onih da smo zanemarili struku, tj. trenere, da imamo mali broj žena na odgovornim funkcijama, da nemamo prepoznatljiv model zajedničkog djelovanja obrazovnog sistema i našeg Saveza, da nemamo sistem marketinga, da nemamo TV prijenos takmičenja i da nemamo sindikat igrača.

“ Rezultati istraživanja će biti iskorišteni za izradu strategije za razvoj rukometa u BiH jer je istraživanje pokazalo da postoje dobro uređeni segmenti, ali i segmenti koji se moraju što prije organizirati.

„Istraživanje je pokazalo da je većina klubova ozbiljno shvatila naš zahtjev. Istakla bih ovdje projekat HŽRK „Grude“ koji se kroz istraživanje pokazao kao jedinstven, a to je projekat „Rukomet od prvog koraka do prvaka“. Također, fascinirao me podatak iz Gradačca gdje njihov klub u treningu ima 44 dječaka urasta 6-8 godina. Svi klubovi koji su učestvovali u istraživanju pokazali su svoju odgovornost. Nažalost, bilo je i klubova koji nisu dostavili podatke i nakon nekoliko traženja. Žao mi je što su među njima neki premijerligaši. Nadam se da je samo greška u komunikaciji, a ne njihova namjera da ne dostave podatke. Također, ima i jedan procenat koji se odnosi na klubove koji nisu registrirani pri savezima i koji djeluju kao škole rukometa, ali i njih ćemo uskoro uključiti u ovakve i slične projekte“, završila je Hairlahović.

Svijet Rukometa