Nakon što je Evropska rukometna federacija (EHF) odbila žalbu i donijela definitivnu odluku da utakmicu Bosna i Hercegovina – Švicarska registririra rezultatom 10:0 u korist gostiju, jasno je da “Zmajevi” neće igrati u baražu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Stoga će se reprezentativci na sljedećem okupljanju 2. aprila odazvati selektoru Bilalu Šumanu kako bi se počeli pripremati za sljedeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a ne za očekivani junski baraž za SP.

Novi sistem

Evropsko prvenstvo 2020. godine održat će se prvi put u tri zemlje (Austrija, Norveška, Švedska), a novost je i to što će nastupiti 24, umjesto dosadašnjih 16 selekcija.

Osim tri domaćina i aktuelnog evropskog prvaka Španije, ekipe će se kroz osam grupa (žrijeb je na rasporedu 24. juna u Beču) boriti za preostalih 20 mjesta na Euru. I prije je EP nudio lakši put do plasmana nego SP, ali s ovakvim formatom, odlazak na veliko takmičenje za “Zmajeve” postaje imperativ.

– Novi sistem ne da nudi ogromnu šansu nego sam uvjeren da idemo na EP. To je naš cilj i tome se moramo okrenuti. Što je bilo, bilo je, moramo izvući pouke tako da se ništa slično više nikad ne dogodi – istaknuo je Šuman.

Pod njegovim vodstvom, A-reprezentacija imala je češća okupljanja. Na tome će selektor insistirati i ubuduće.

Bez Karačića

– Radimo na tome da se opet okupimo u junu i da budemo zajedno sedam do deset dana kako bismo se pripremali za oktobar i start kvalifikacija. Nama su svaki trening i svaka utakmica veoma bitni.

Svi znamo u kakvoj je situaciji Rukometni savez Bosne i Hercegovine i da su uvjeti daleko od optimalnih, ali idemo da se borimo i da u takvim okolnostima probamo napraviti najbolje što možemo – poručio je Šuman.

Od igrača na Šumanovom spisku, na Ilidži se početkom aprila na pripremama sigurno neće pojaviti Ivan Karačić, srednji bek Makabija.

– Karačić ima problema s aduktorom i slijedi mu pauza od mjesec i po. Ostali su dobro i očekujem da će svi doći na pripreme – najavio je Šuman.

Klis i Haseljić su naša budućnost

Novo ime na selektorovom spisku je 18-godišnji Edin Klis, talentirani bek Krivaje iz Zavidovića. Od mlađih, tu je opet i Ibrahim Haseljić (20), desno krilo slovenskog Gorenja.

– Klis je budućnost našeg rukometa i ovo mu je veliki iskorak u karijeri. Očekujemo da će mu to biti veliki poticaj za daljnji rad. Ujedno je to pokazatelj mladima da se računa na njih.

I Haseljić je ogroman potencijal, već je standardan na našim okupljanjima i očekujemo mnogo od njega u budućnosti – Šumanov je komentar.

Autor: Sport.avaz.ba