U okviru turnira „IHF/EHF Women’s Trophy 2018“ koji se održava u Tuzli, EHF je organizirao seminar koji je bio obavezan za trenere svih reprezentacija koje učestvuju na turniru.

Osim njih, EHF je dozvolio prisustvo i trenerima iz BiH. Na poziv za prijave koji je objavio Rukometni savez BiH, prijavilo se 10 trenera iz Brčkog, Banjaluke, Hadžića i Tuzle.

Profesor Milan Petronijević, EHF i IHF predavač je seminar organizirao kroz teorijski i praktični dio, a svi učesnici su dobili certifikate.

„Radi se o bazičnim stvarima vezanim za individualne kvalitete igrača, kako u odbrani tako i u napadu, a na kojima oni rade. To su neke razvojne tendencije, jer svaki trener mora biti svjestan u kom smjeru želi da razvija svoju ekipu“, istakao je Petronijević.

Teo Domuz, ispred ŽRK Hadžići, bio je jedan od bh. trenera koji je prisustvovao seminaru. Istakao je da je prezadovoljan.

„Neke stvari koje nismo znali smo naučili, a neke stvari koje smo znali i koje smo praktikovali, samo smo potvrdilinda smo na pravom putu. Uzeli smo snimke, zabilješke, i primjenićemo nove stvari u svom klubu. Mislim da ovakvih događaja i seminara treba više u bh. rukometu“, rekao je Domuz.

I iz Rukometnog saveza BiH ističu kako se radilo o značajnom seminaru.

„Žao mi je što treneri iz BiH nisu pokazali veći interes za seminar, jer je profesor Petronijević jedan od najcjenjenijih autoriteta u oblasti modernog rukometa. Ovaj seminar je bio besplatan za sve učesnike, ali je preduvjet za učešće na seminaru bio poznavanje engleskog jezika. S obzirom da uskoro potpisujemo RINCK Konvenciju, organizirat ćemo dosta seminara jer želimo da pružimo priliku za edukaciju svim trenerima“, istakla je Lejla Hairlahović, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH.