Rukometni savez BiH je na 14. Kongresu EHF u Glasgowu potpisao RINCK Konvenciju, konvenciju o zajedničkom priznavanju standarda i certifikata u oblasti edukacije rukometnih trenera u Evropi.

U ime Evropske rukometne federacije Konvenciju su potpisali predsjednik EHF, Michael Wiederer i predsjednik Metodske komisije, Jerzy Eliasz, a ispred Rukometnog saveza BiH, generalni sekretar Lejla Hairlahović:

“Ovo je početak novog poglavlja kada je u pitanju struka u Bosni i Hercegovini. Aplikacija je bila zahtjevna i nekoliko mjeseci sam radila na njoj. Veliku pomoć sam imala od Hrvatskog rukometnog saveza i EHF. Pred nama je tek puno posla jer moramo urediti ovu oblast, a na sreću otvaraju se velike mogućnosti za trenere” istakla je Lejla Hairlahović i dodala:

“Žao mi je što Konvencija nije potpisana u prethodnih 18 godina, ali ne bih trošila energiju na propuštene prilike. Ovo je nova prilika i bit će ih još. Put oporavka rukometa u BiH je proces i neće ići brzo. Nadam se da ćemo ubrzo riješiti još neke stvari i da ćemo krenuti dalje. Ovaj trenutak potpisivanja Konvencije me učinio sretnom i ponosnom jer, ovo je ogroman pomak i samo će pravi rukometni radnici shvatiti značaj RINCK Konvencije. Pored toga, pohvaljena je organizacija turnira IHF/EHF Women’s Trophy. To je veliko priznanje od čelništva EHF.

Kongres se održao u Glasgowu od 19.do 21.06. Naredni je u Luksemburgu 2021.godine