Rukometni savez BiH je poslao zahtjev za članstvo u Generalnoj skupštini Evropskih rukometnih liga koja je najviše tijelo Evropskog odbora rukometnih liga.

Predstavnik RSBiH na Generalnoj skupštini je generalni sekretar RSBiH, Lejla Hairlahović.

“Smatram da je za RSBiH od velikog značaja da bude dijelom Skupštine i da na taj način Premijer liga BiH bude priznata. Mi smo rangirani na 32.mjesto od 38. liga i to je znak za alarm da se moramo okrenuti organizaciji i jačanju naših liga. Iako su ljudi u BiH skloni da neigranje naših klubova u Ligi prvaka pripisuju raznim teorijama zavjere, ipak je rang lista ta koja dirigira plasman klubova u takmičenjima EHF”, rekla je Lejla Hairlahović i dodala:

“Nadležnosti Evropskog odbora za lige se ogledaju u predstavljanju interesa nacionalnih liga i razvoju samih liga, kao i promociji rukometa te svih klupskih i reprezentativnih takmičenja. Ovdje je naša šansa da uporedimo svoj sistem sa drugima, da uzmemo najbolje od drugih i pojačamo ligu. Moramo razmišljati u pravcu podmlađivanja lige i promocije mladih igrača i stručnih trenera. Tradicija je nešto što imamo, ali je sistem nešto što nemamo. Uvijek kažem da je ovo sve proces koji će u konačnici donijeti pozitivne stvari za rukomet u BiH.”

Iako je RSBiH još u sporu sa poreznom upravom, pripreme za narednu sezonu su u toku.

“Narednih dana je sjednica UO, a Skupština se pod hitno mora odrżati i odrediti prema sjedištu Saveza. Pred nama je prelazni rok, sezona 2018/2019, kvalifikacijski ciklus za seniore, evropski šampionat za juniorke i nemamo vremena za lične interese koji su nas doveli do ovog stanja. Treba biti iskren i interes rukometa u BiH staviti ispred ličnih i političkih interesa”, zaključila je Hairlahović.

Generalna skupština Evropskog odbora za lige održava se u petak u Beču, a na dnevnom redu je i izvlačenje za mušku Ligu prvaka.